İçeriğe atla

Renk sıcaklığı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Farklı renklerdeki ışık kaynaklarının tonlarını gösteren bir renk uzayı

Renk sıcaklığı, kaynağına yakın bir renk tonu üreten kara cismin sıcaklığıdır. Aydınlatma, fotoğrafçılık, görüntüleme, yayımcılık ve imalatta farklı amaçlarla kullanılmaktadır. Mutlak sıcaklık birimi olan kelvin cinsinden ifade edilmektedir.

5000 K'nin üzerindeki renk sıcaklıkları "soğuk renkler" (mavimsi) olarak adlandırılırken, daha düşük renk sıcaklıkları (2700–3000 K) "sıcak renkler" (sarımsı) olarak adlandırılır. Bu bağlamda "sıcak", kara cisim sıcaklığına bir gönderme değil, renklerin geleneksel sınıflandırmasıyla ilgilidir. Hue-heat hipotezi, düşük renk sıcaklıklarının daha "sıcak", yüksek renk sıcaklıklarının ise daha "soğuk" hissedileceğini belirtir. Sıcak renkli ışığın spektral zirvesi kızılötesine daha yakındır ve doğal sıcak renkli ışık kaynaklarının çoğu, önemli ölçüde kızılötesi radyasyon yayar. Bu anlamda "sıcak" aydınlatmanın aslında "daha soğuk" bir renk sıcaklığına sahip olması çoğu zaman kafa karışıklığına yol açmaktadır.[1]

Bina iç mekanlarının aydınlatılmasında genellikle aydınlatmanın renk sıcaklığının hesaba katılması önemlidir. Daha sıcak (yani daha düşük renk sıcaklığına sahip) bir ışık genellikle kamusal alanlarda rahatlamayı sağlamak için kullanılırken, daha soğuk (daha yüksek renk sıcaklığına sahip) bir ışık, örneğin okullarda ve ofislerde konsantrasyonu artırmak için kullanılır.

  1. ^ "AMA Issues LED Streetlighting Guidance, Controversy Ensues | LightNOW". LightNOW | News and opinion for lighting people. 5 Tem 2016. 2 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2024.